Çiğköftem’in Avrupa’daki İlk durağı Belçika’yı yakından tanıyalım

Çiğköftem’in Avrupa’daki İlk durağı Belçika’yı yakından tanıyalım 

2005 yılında aldığı cesur bir kararla Türkiye’nin ilk konsept çiğköfte dükkanını açarak Türkiye’de yeni bir sektör kurulmasına öncülük eden, 2009 yılında da Avrupa’yı çiğköfte ile tanıştıran Çiğköftem’in yurt dışındaki ilk durağı Belçika’yı yakından tanımak isteyenler için güzel bir yazı hazırladık, keyifli okumalar dileriz.

Batı Avrupa’da yer alan ve Avrupa Birliği’nin kilit noktası olan Belçika, kendine has kültürel mirası ve geçmişten beri önemini koruyan doğal yapılarıyla birçok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Her yıl milyonlarca ziyaretçinin akınına uğrayan Belçika’ya gitmeyi planlıyorsanız kültürel gezilere ve festivallere doymaya hazır olun. Belçika’yı bol güneşin hakim olduğu bir yaz gününde ziyaret etmek en popüler zaman dilimi arasında. Fakat siz kışı ve soğuk havayı seviyorsanız, donmuş kanallar ve karlarla süslenmiş tarihi eserlerin muhteşem manzaralarıyla bezeli olan kış mevsimi de sizin için doğru bir karar olabilir. Baharda ise Belçika’da kırsal kesimlerde gezintiye çıkabilir, kumsalların tadını çıkarabilirsiniz.

Küçük bir ülke olan Belçika’da bir yerden bir yere ulaşmak çok uzun sürmüyor. Ulaşım ağı oldukça gelişmiş, rahat ve hızlı ilerliyor. Şehirler arasında genellikle trenle ulaşım tercih edilirken; şehir içi ulaşımda otobüs, tramvay ve metro da seçenekler arasında. Şehirlerin bisiklet kullanımına kolaylık sağlaması ve bisiklet kiralamanın yaygın olması ise oldukça keyifli bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor.

Belçika’nın başkenti Brüksel’in ismini aldığı hikayeye göre; Brüksel, Flemenkçe’de “Bataklık” manasına geliyor yani asıl şehir şu anki zeminin 1,5 metre altında yer alıyormuş. O zamanki şehri kuran Brabantse yönetiminin kendilerine bu bölgeyi merkez seçmesiyle Brüksel’in tarihi başlamış. Ülkenin her yanında tarihi eser olması, tamamını gezmekte zorlayabileceği için Belçika’nın kalbi olarak bilinen Brüksel ile bu büyülü yolculuğa başlayabilirsiniz. Şehrin merkezine vardığınızda Grand Palace Meydanı karşınıza çıkıyor ve çevrenin olağanüstü görünüme sahip yapılarla bezeli olduğunu görüyorsunuz. Şehrin en ünlü ve hareketli meydanı olan Grand Palace’da durup dinlenebilir, şehrin tadını çıkarırken keyifli bir kahve molası verebilirsiniz.

Meydanda, Laken Kalesi’ni ve şehrin azizlerine adanmış olan Büyük St. Michael ve St. Gudula Katedrali’ni bulabilirsiniz. Neoklasik mimari çizgisindeki Kraliyet Sarayı ise 1930’lu yıllarda inşa edilmiş olmasına rağmen oldukça görkemli bir yapı. Şehrin en ünlü eserlerinden bir diğeri de 1958 yılında düzenlenen Dünya

Fuarı için çelikten inşa edilmiş ve günümüze kadar ulaşmış olağanüstü yapı Atomium’dur.

Grand Palace Meydanı şehir ticaretinin kalbinin attığı yer olarak da kabul edilir. Meydanın çevresi, dünya mutfağının seçkin yemeklerini tadabileceğiniz restoranlarla doludur. Gece gündüz kalabalık ve hayat dolu olan bu meydan, günümüzde konserler, sosyal ve kültürel organizasyonlar için kullanılıyor. Meydanın tadını doyasıya çıkarmak isteyenler için civarda otel, restoran, kafe ve bar gibi birçok alternatif bulunuyor. Heyecan verici bir diğer mekan ise hava güzel olduğunda kurulan Çiçek Pazarı. Rengarek çiçeklerle donatılan bu pazar bir sanat eseri görünümünde. Bu çiçeklerden satın almayacaksanız bile pazardaki olağanüstü görüntü için burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Belçika’nın en popüler kasabalarından olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan Brugge ise adeta masal dünyasından günümüze gelmiş gibidir. Şehirde orta çağdan kalma evlerin arasında dolaşarak ya da kanallarda gondol turu yaparak yeni yerler keşfedebilirsiniz. Burada Çikolata Müzesi’nden tutun da

Patates Müzesi’ne kadar birçok müze var. Eskiden pırlanta ve çikolatası ile ün salmış, son zamanlarda ise yeme içme ve moda açısından zenginliği ile gündeme oturan Antwerp (Anvers), butik otelleri ve enerjisi ile Belçika’nın Paris’i olarak görülmeye değer. Belçika’da heyecan ve adrenalin dolu bir gezi planlıyorsanız Ardennes tam size göre. Doğa yürüyüşü, bisiklet ve kamp için geniş ormanlık platoları bulunan şehir, sahip olduğu mağaralar ve uçurumlarla doğa sporları için muhteşem olanaklar sunuyor.

 

Tomorrowland

Tüm tarihi dokusu, meydanları ve tarihi eserlerinin yanı sıra Belçika festivalleriyle de ünlü bir ülke. 15 yıldır dünyanın dört bir yanından yüz binlerce müzik severi Belçika’da bir araya getiren ve hayatları boyunca unutamayacakları muhteşem bir deneyim yaşatan dünyaca ünlü müzik festivali Tomorrowland,

Belçika’nın Brüksel ile Antwerp arasında kalan, Boom bölgesinde devasa bir alanda gerçekleşiyor. Her yıl Temmuz ayında gerçekleştirilen bu etkinliğin biletleri ise genellikle Şubat ayında satışa sunuluyor. Özellikle elektronik müzik severler, bu festivale hayatında en azından bir kez mutlaka gitmeli.

 

Belçika Mutfağı

Belçika Mutfağı denildiğinde akla ilk gelen birçok farklı sosla servis edilen patates kızartmaları, wafflelar, biralar ve elbette özel çikolatalardır. En çok tükettikleri yemekler ise patates ve salata eşliğinde sunulan biftek ile patatesli midyedir. Belçika’da güzel yemek sanatına çok önem verilir, hazırlanmasından sunulmasına kadarki her aşama ayrıca önemsenir. Tarihi ve konumu sebebiyle farklı kültürlerden etkilenmiş olan Belçika Mutfağı’nda; güneyde bulunan Valon bölgesinde daha çok Fransa’nın izleri görülüyorken, kuzeydeki Flaman bölgesinde ise Hollanda etkisi hakimdir. Başkent Brüksel’de ise Valon ve Flaman lezzetlerinin güzel bir harmanı öne çıkar ve merkezdeki restoranların neredeyse hepsinde bu özel tatları deneyimlemek mümkündür.

 

Waterzooi

Ülkenin en popüler yemeklerinden biri olan Waterzooi, kış aylarında sofraların vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Tavuklu, balıklı veya midyeli olarak hazırlanabilen bu yemek bir çeşit çorba gibidir. Genelde yanında patates ve pilav ile birlikte servis edilir. Mutlaka tadılması gereken lezzetlerdendir. Brüksel Grand Palace Meydanı’nda bulunan birçok restoranda bu yemeği tadabilirsiniz.

 

La Carbonnade

Fransa’nın kuzeyinde sıklıkla tüketildiği gibi Belçika sofralarında da çok sevilen bir yemektir. Dana etinin çok uzun süre pişirilmesiyle hazırlanan La Carbonnade Belçika’nın en meşhur yemeklerindendir. Belçika’da gurme gecelerinde tadım için sıklıkla sunulan bu yemek genelde patates püresi veya patates kızartması ile servis edilir.

Whatsapp
Çiğköftem
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?